Cara Membuat ATM BNI: SudutKebun

Bagaimana untuk membuat ATM BNI sangat mudah. BNI adalah bank milik negara yang mungkin anda kenal. Rangkaian BNI dari tahun ke tahun juga semakin luas, malah kini ia terdapat di setiap sub-daerah dan bandar di seluruh Indonesia. Di beberapa negara lain, BNI bahkan sudah mempunyai pejabat cawangan perwakilan.

Ditubuhkan dari tahun 1946, BNI mempunyai bilangan pelanggan yang agak besar, selain itu pelanggan BNI bukan sahaja datang dari orang dewasa, tetapi juga dari pelajar. Pelajar Kalangan juga mempunyai kesempatan untuk mempunyai akaun simpanan di Bank BNI.

Setiap kali kami membuka akaun bank, kami kemudian akan mendapat buku simpanan dan kad ATM yang digunakan untuk instrumen pembayaran. Kad ATM atau kad debit sememangnya merupakan kemudahan perbankan yang sangat penting buat masa ini.

Jenis Kad ATM BNI Bank

Sebelum mengetahui cara membuat ATM BNI, anda mesti terlebih dahulu mengetahui jenis ATM BNI. Seperti yang kita ketahui, BNI mengeluarkan begitu banyak kad ATM untuk menampung keperluan pelanggannya, setiap jenis kad debit mempunyai kos dan kapasiti yang berbeza, berikut adalah beberapa jenis:

  1. Debit Perak BNI. Pelepasan BNI jenis ini mempunyai warna kelabu, di bahagian depan anda akan menemui cip dan corak batik. Jika anda ingin mempunyai kad debit ini, anda hanya perlu mengeluarkan deposit pertama IDR 500 ribu.
  2. Debit Emas BNI. Sekiranya anda ingin mempunyai kad debit dengan jenis emas ini, anda mesti membuka akaun Taplus Bisnis. Yuran pentadbiran bulanan adalah R[ 7500, dengan had pengeluaran tunai sebanyak RP 15 juta sehari dan had pembayaran IDR 50 juta sehari.
  3. Debit BnI Platinum. Biasanya, debit BNI Platinum ini dimiliki oleh ahli perniagaan, kos bulanan yang dimilikinya agak besar, tetapi hadnya juga besar, kerana had pengeluaran tunai harian hanya IDR 15 juta, sementara had pemindahan kepada rakan BNI mencapai IDR 100 juta bagaimana menjadikan ATM BNI Platinum sama seperti yang lain.
  4. Green NPG debut. Kad debit GPN hijau hanya boleh digunakan untuk transaksi domestik, kelebihan kad debit ini adalah bahawa yuran pentadbiran sangat ringan, yuran pentadbiran bulanan hanya RP 4 ribu.
  5. Pelepasan GPN Oren. GPN Orange mempunyai had perbelanjaan sebanyak IDR 10 juta sehari, dengan had pemindahan IDR 50 juta sehari, dan had pengeluaran tunai sebanyak IDR 5 juta sehari. Yuran pentadbiran bulanan hanya IDR 4 ribu. Sebagai tambahan kepada jenis di atas, terdapat banyak jenis lain.

Cara Membuat ATM BNI Luar Talian

Sekiranya anda ingin membuka akaun ATM BNI, anda boleh datang sendiri ke cawangan BNI yang paling dekat dengan rumah. Membuat kad ATM tidak boleh diwakili, jadi anda perlu melampirkan pelbagai jenis dokumen seperti identiti peribadi seperti lesen memandu atau kad pengenalan, kemudian NPWP, dan KK.

Sebagai tambahan kepada pelbagai macam, dokumen di atas, kemudian bank juga memerlukan tandatangan anda dalam kad ATM dan buku simpanan. Untuk membuka akaun, anda boleh pergi ke perkhidmatan pelanggan dan menjelaskan bahawa anda ingin membuka akaun BNI. Kemudian CS akan menyediakan pilihan jenis penjimatan.

Anda hanya perlu menyesuaikan jenis simpanan dengan keperluan semasa anda, contohnya, jika anda masih pemula dan memerlukan ATM hanya untuk menyimpan, anda boleh memilih produk BNI TabunganKu. Walau bagaimanapun, jika anda masih pelajar, anda boleh memilih produk BNI Simple.

Sekiranya anda telah memutuskan jenis simpanan, anda mesti mengisi borang pembukaan akaun simpanan. Isi pembukaan akaun dengan betul dan mengikut data peribadi bermula dari nama, tarikh lahir, alamat, pekerjaan, pendapatan dan lain-lain. Elakkan doodling pada data peribadi kosong. Bagaimana untuk membuat ATM BNI seterusnya anda hanya perlu membayar deposit awal.

Deposit awal untuk membuka akaun ini berbeza-beza, bergantung pada pilihan jenis simpanan yang ingin anda buka. Pembayaran deposit awal ini adalah melalui juruwang bank, jadi ia bukan melalui perkhidmatan pelanggan. Selepas pembayaran awal deposit telah berjaya dibuat, anda boleh mendapatkan ATM dan buku simpanan.

Buat BNI ATM Dalam Talian

Mewujudkan ATM BNI juga boleh dilakukan secara dalam talian. Sekiranya anda memilih untuk membuka akaun dalam talian, anda tidak perlu datang ke pejabat cawangan. Perkhidmatan ini membolehkan andamembeli akaun di mana sahaja dansahaja.  Cara membuat ATM BNI dalam talian hanya mengambil masa maksimum 15 minit.

Walau bagaimanapun, perlu diingat, jika anda perlu menyediakan identiti anda untuk pembukaan, selain itu anda juga perlu memastikan bahawa telefon bimbit yang digunakan disambungkan ke rangkaian internet, supaya pembukaan akaun kemudian dapat dilakukan dengan mudah. Apabila semua fail sudah siap, anda boleh membuka aplikasi perbankan mudah alih BNI.

  1. Pasang aplikasi perbankan mudah alih bank BNI, muat turun aplikasi melalui App Store atau Google Store, pastikan telefon sentiasa disambungkan ke rangkaian internet semasa menjalankanproses muat turun aplikasi. Aplikasi tidak boleh dimuat turun dengan sempurna apabila internet terputus.
  2. Apabila muat turun selesai, kemudianaplikasi akan dipasang dengan automasi, anda boleh membuka aplikasi perbankan mudah alih BNI dan pilih daftar. Anda boleh membaca terma dan syarat, jika anda telah membacanya, klik Saya bersetuju supaya anda boleh meneruskan proses pembukaan.
  3. Pilih jenis simpanan yang sesuai dengan keperluan anda, anda boleh mengisi halaman data peribadi mengikut identiti seperti NIK KTP, tarikh lahir kemudian masukkanOTP yang dihantar melalui SMS, anda juga boleh melengkapkan data peribadi dan data syarikat anda.
  4. Jika data peribadi anda telah diisi, cara seterusnya untuk membuat ATM BNI adalah dengan memuat naik foto selfie bersama-sama dengan kad pengenalan anda, foto kad pengenalan anda, bersama-sama dengan tandatangan. Klik ambil gambar kad pengenalan anda. Kemudian skrin mudah alih akan mengaktifkan kamera secara automatik. Apabila memuat naik selfie dengan kad pengenalan.
  5. Klik senarai perbankan mudah alih apabila anda telah selesai memuat naik data, kemudian anda hanya perlu membuat ID Pengguna untuk dapat mengakses perkhidmatan, klik terma dan syarat dan klik seterusnya. Kemudian anda akan diberi kod rujukan dan memilih perbankan video. Selepas itu, anda akan membuat panggilan video dengan CS.

Kelebihan Menggunakan Kad ATM BNI

Selepas mengetahui cara membuat ATM BNI, perkara seterusnya yang perlu anda ketahui ialah kelebihan menggunakan kad ATM dari bank BNI. Mempunyai kad debit dari bank BNI memudahkan kami membuat transaksi tanpa perlu membawa wang tunai.

Dengan pembayaran bukan tunai, kewangan bulanan menjadi lebih mudah dikesan dengan betul, anda dapat melihat apa yang perlu anda belanjakan selama sebulan. Di samping itu, BNI juga mempunyai banyak promosi yang menarik, jadi anda boleh mendapatkan mata faedah untuk faedah diskaun apabila membuat pembayaran dengan kad debit.

Sebelum membuka akaun BNI, lebih baik mengetahui terlebih dahulu apa keperluan anda sekarang. Jangan biarkan ia hanya kerana anda ingin mengejar prestij mempunyai kad berkelas, anda memilih debit Platinum, sedangkan sebenarnya anda belum memerlukannya, jadi sebelum berlatih bagaimana membuat ATM BNI, ketahui keperluan anda terlebih dahulu.

Selengkapnya