Cara Top up Ovo di Alfamart :RadarDetik

Terdapat beberapa pilihan yang boleh andagunakan semasa menambah baki anda atau menambah OVO.  Satu contoh yang telah menjadi kegemaran ialah bagaimana untuk menambah OVO di Alfamart 2020.  Di samping itu, tentu saja, terdapat beberapa  pilihan lain, contohnya dengan kad debit, ATM, dan pemandu Grab.

Memandangkan OVO sendiri adalah salah satu dompet digital kegemaran untuk pengguna di Indonesia, tentu saja, menambah bakinya agak mudah dilakukan. Supaya pengguna tidak perlu risau tentang kesukaran untuk menambah apabila mereka kehabisan. Ia tetap hanya untuk memilih beberapa cara yang akan kami jelaskan peringkat di bawah.

Beberapa cara di bawah jugadijamin keselamatan. Selagianda selalu melakukannya melalui peniaga yang bekerjasama dengan OVO secara langsung, tanpa melalui pihak kedua. Selepas memahami jaminan keselamatan, berikut adalah beberapa pilihan yang boleh anda gunakan semasa menambah baki OVO anda.

Pertama, Bagaimana untuk Top up Ovo di Alfamart 2020 atau Booth

Langkah pertama ini ialahanda perlu pergi ke minimatket atau gerai terdekat untuk melakukannya. Gerai yang dimaksudkan itu sendiri kadang-kadang boleh didapati di pusat membeli-belah. Sementara itu, Alfamart terkadang-kadang mudah ditemui di sekitar rumah kamu. Kemudianpilih mana yang paling dekat dengan lokasi dan ikuti langkah-langkah ini.

  1. Pergi ke Juruwang atau Pengawal

Cara pertama untuk menambah OVO di Alfamart 2020 adalah pergi terus ke juruwang atau pengawal. Tanya sama ada anda boleh menambah baki dengan segera. Jika anda boleh, segera nyatakan nominal yang dikehendaki. Anda mesti mengikuti jumlah minimum yang disebutkan oleh pengawal.

  1. Bayar dan Simpak Struck

Selepas itu, pegawai atau pengawal akan melakukann pengecasan. Selepas kejayaan, kamu boleh membayar mengikut nominal. Jangan lupa untuk menyimpan pembayaran yang melanda terlebih dahulu  , sebagai bukti jika anda kemudianmenjadi sesuatu. Terutamanya jika kamu mengisi agak banyak.

  1. Semak Akaun

Jangan lupa juga untuk menyemak akaun untuk melihat sama ada baki OVO adalahma suk atau tidak. Jika tidak, andaboleh menjaga di Alfamart atau gerai menunggu sehingga ia masuk. Supaya jika ia tidak berfungsi untuk masa yang lama, anda boleh terus bertanya kepada pegawai itu.

Bagaimana untuk menambah OVO di Alfamart 2020 pastinya mudah, terutamanya bagi pengguna yang tidak benar-benar memahami penggunaan m-perbankan atau ATM. Walau bagaimanapun, baki minimum yang mesti diisi agak besar. Di mana ia adalah wajib untuk mengisi sekurang-kurangnya Rp50,000 jika anda melakukannya melalui Alfamart.

Tambah Baki OVO Melalui Kad Debit, Tersedia pterdapat 22 Bank Di Bawah

Selain itu, pengguna juga boleh  menambah baki melalui kad debit. Di mana terdapat sekurang-kurangnya 22 bank yang menyediakan  perkhidmatan tambah nilai e-wang  melaluinya. Bermula dari BNI, Mandiri, BCA, BRI, BTPN, Maybank, DBS, Danamon, Sinarmas, Mega, dan banyak lagi.

Walaupun proses itu bolehdilakukan melalui mesin ATM, m-perbankan, atau dengan  apk OVO  secara langsung.  Kaedah itu sendiri boleh berbeza, ia bergantung kepada bank apa yang hendak digunakan. Tetapi sudah tentu ia berbeza dengan cara menambah OVO di Alfamart 2020, yang boleh dilakukan  di mana sahaja jika anda melakukannya melalui apk dangung.

  1. Buka Menu Ini

Mula-mula sudah tentu, jalankan apk yang sebelum ini dipasang pada telefon pintar Android atau iOS anda. Kemudian cari dan klik pada  menu “top up”. Menu lebih tepat di bahagian  kiri atas  . Jika ia telah dipilih, pengguna akan diarahkan ke  halaman tambah nilai baki  .

  1. Pilih Pilihan untuk Membayarnya

Sebelum memilih kaedah membayarnya, mula-mula isi  berapa banyak nominal yang andamahu.  nominal minimum untuk mengecas melalui kaedah ini sendiri ialah IDR 10,000,-. Selepas itu, anda boleh memilih cara membayar, kemudian klik Kad Debit. Kemudian, pengguna juga perlu menyemak tempoh sah, nombor kad, dan CVV terlebih dahulu.

  1. Isikan Kod OTP

Apabilad ata diisi adalah betul, kamu akan mendapat kod. Gunakan kod atau kata laluan satu kali (OTP) supaya data disahkan betul. Selepas itu, jika  tidak ada  gangguan, pemberitahuan akan datang bahawa peningkatan baki ini telah berjaya dijalankan.

Top up OVO via ATM BCA dan Mandiri

Seterusnya, ini hampir sama dengan cara menambah OVO di Alfamart 2020, di mana andaperlu pergi ke lokasi tertentu untuk melakukannya.  Untuk menjadi tepat adalah untuk melawat lokasi mesin ATM. Di mana kita akan memberi contoh bagaimana untuk menambahbaki melalui ATM BCA dan Mandiri.

  1. Melalui ATM BCA

Mula-mula masukkan kad anda ke dalam mesin, jangan lupa untuk mengisi PIN. Kemudian cari menu “Transaksi Lain”. Seterusnya, pilih menu “Pemindahan” dan akhirnya “Akaun Maya BCA. Di sini isikan kod OVO untuk BCA, iaitu “39358” dan ikuti nombor telefon anda.

Sekarang sudah tiba masanya untuk mengisi berapa banyak nominal yang anda mahukan. Sila ambil perhatian bahawa minimum ialah IDR 20,000 untuk setiap transaksi. Selepas mengisinya, ikuti arahan seterusnya sehingga baki berjaya diisi. Anda boleh menyemak akaun anda terlebih dahulu untuk memastikan sama ada ia berfungsi sebelum meninggalkan ATM.

  1. Melalui ATM Mandiri

Cara seterusnya untuk menambah OVO di Alfamart 2020adalah melalui ATM Mandiri, yang hampir sama dengan BCA. Pertama, tentu saja, masukkan kad dan PIN terlebih dahulu. Kemudian klik pilihan “Bayar/Beli”. Seterusnya klik “Lagi” dua kali, kemudian pilih pilihan “E-dagang”. Isikan kod Mandiri, iaitu “60001” diikutidengan nombor telefon bimbit.

Selepas itu, anda boleh mengisi nominal yang andamahukan. Baki minimum yang dibenarkan adalah sama dengan BCA, iaitu IDR 20,000,-. Kemudian ikuti arah seterusnya sehingga baki berjaya dimasukkan ke dalam akaun OVO anda.  Pastikan anda tidak pergi dahulu, supaya anda boleh mengulangi langkah di atas jika anda belum berjaya masuk.

Tambah nilai OVO melalui pemandu Grab langsung

Langkah terakhir yang boleh andaambil adalah melalui pemandu Grab terus, baik Grab Car dan Grab Bike.  Sebagai tambahan kepada cara menambah OVO di Alfamart 2020, ini juga merupakan salah satu kegemaran pengguna dompet digital ini.  Sebabnya ialah peringkat praktikal dan mudah.

Ia boleh dilakukan apabilaanda menggunakan perkhidmatan Grab Bike atau Grab Bike. Pesan kepada pemandu yang menghantar pada masa itu. Kemudian, ia masih diperlukan untuk membuka apk terlebih dahulu. Kemudian pilih pilihan Tambah Nilai pada apk. Lokasi yang tepat adalah di bahagian bawah skrin yang mempunyai warna ungu.

Selepas menu berjaya dibuka, isi berapa banyak nominal yang dikehendaki. nominal minimum itu sendiri ialah IDR 10,000,-. Bagi nominal maksimum, ia akan bergantung kepada baki yang pemandu kini ada dalam dompet tunainya.  Hanya kemudian klik terus dapat pergi ke peringkat seterusnya.

Jika baki telahdiselaraskan, tekan OK. Akhirnya, andaboleh membayar wang secara tunai kepada pemandu. Sudah tentu, harga akan sepadan dengan nominal yang masuk ke dalam baki anda. Kaedah ini sememangnya praktikal, bersama-sama dengan menggunakan perkhidmatan Grab, sepanjang masa untuk menambah baki juga.

Anda boleh menggunakan kaedah tambah nilai OVO di Alfamart, melalui kad debit, pemandu, atau mesin ATM. Ia bergantung pada pilihan mana yang anda dapati paling mudah dan paling praktikal. Ia juga boleh berbuat demikian daripada pertimbangan baki minimum. Anda boleh memilih melalui pemandu jika anda ingin mengisi sedikit sahaja.

Semua cara dalam atas dijamin keselamatan. Selagi andasentiasa memastikan terlebih dahulu bahawa baki telah masuk sebelum meninggalkan tempat penambahan. Jangan lupa juga untuk menyimpan pembayaran yang melanda , terutamanya apabila menggunakan kaedah tambah nilai OVO di Alfamart 2020. Oleh itu, terdapat bukti apabila pengecasan kemudian tidak berjaya.

Selengkapnya